Zostało ci za dużo jabłek, były w promocji i nie wiesz co z nimi teraz zrobić. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów które możesz wypróbować zanim się zepsują. Jabłka są wszechstronnym owocem i doskonałym źródłem błonnika, witaminy C i potasu. Są świetnym dodatkiem do wielu potraw i mogą być używane w pikantnych i słodkich przepisach.
Domowy sos jabłkowy
Sos jabłkowy to przecier z gotowanych jabłek, często przyprawiany lub słodzony. Jest pyszny na ciepło lub na zimno i dobrze komponuje się z kotletami wieprzowymi, twarogiem i lodami. Można go również zamrozić w celu dłuższego przechowywania.
Jest to wspaniała przekąska, deser lub dodatek do dania, którym można się cieszyć o każdej porze dnia. Stanowi wspaniały dodatek do śniadaniowej owsianki lub podany z jogurtem lub nad lodami waniliowymi.
Robiąc sos jabłkowy, należy najpierw ugotować jabłka w wodzie i dodać np sot cytrynowy. Jest to ważne, ponieważ zmiękcza jabłka i nadaje im świeży smak
Po ugotowaniu jabłek, pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Gdy jabłka ostygną, wyjmij je z garnka i użyj tłuczka lub blendera, aby uzyskać gładką, gęstą, ciemnobrązową masę jabłkową.
Gotowane jabłka
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj cierpko-słodkich jabłek, takich jak Granny Smith, Honey Crisp, Pink Lady lub Braeburn. Możesz połączyć kilka odmian, aby uzyskać ciekawszy smak.
Jeśli chcesz go urozmaicić, spróbuj dodać cynamon lub całe goździki. Szczypta gałki muszkatołowej, imbiru lub chińskiej przyprawy pięciornikowej jest również przyjemna..
Szarlotka
Do tego przepisu na szarlotkę będziesz potrzebował: 8 filiżanek obranych i pokrojonych jabłek 1 jajko ubite z 3 łyżkami wody 2 łyżeczki soli 1/4 filiżanki jasnobrązowego cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżeczki soku z cytryny.
Na początek pokrój jabłka na duże plastry. Możesz je obrać i pokroić w kostkę lub zostawić w całości. Możesz również pokroić je na małe kawałki, aby zrobić chrupki.
Kiedy już będziesz miał kilka plasterków jabłek, wymieszaj je z solą i obydwoma cukrami. Przykryj plasterki jabłek i pozostaw na około godzinę w temperaturze pokojowej.
Po godzinie przenieś jabłka na blachę do pieczenia i rozłóż je w jednej warstwie. (Ich kształt jest ważny, aby ciasto trzymało się razem podczas pieczenia).
Piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz, aż skórka będzie złota, około 45 do 55 minut. Jeśli brzegi skórki brązowieją zbyt szybko, przykryj je folią.
Mam nadzieję że jabłka się nie zmarnują i zostaną przyjemnie skonskumowane.
Image by SnapwireSnaps from Pixabay