Dziś mam dla was ciekawy przepis na chleb bananowy, który od czasu do czasu trenuję.
Będziemy potrzebowali następujących składników :
-3/4 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szklanki masła, zmiękczonego
-3/4 szklanki cukru
-2 duże jajka
-1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
-1 1/2 filiżanki puree z dojrzałych bananów (czyli z około 3 bananów)
Wszystko już mamy, możemy się więc zabierać do pracy.
- Rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni i smarujemy naszą blachę do chleba masłem, olejem lub jakiś innym tłuszczem, może być w sprayu.
- W misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól.
- W inne misce miksujemy masło i cukier aż będzie miało kremową konsystencje. Kolejno dodajemy jajka dobrze ubijając całość. Do tego możemy dodać odrobinę wanilii.
- Teraz dodajemy puree bananowe do naszej masy maślanej i ubijajmy dalej.
- Teraz do naszej mieszanki dodajemy mąkę ubujając całość do połączenia.
- Wlewamy wszystko do blaszki.
- Pieczemy przez około 60 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
Jak widzicie nie było tak trudno, czekam więc na wasze sugestie i opinie odnośnie tego przepisu.
Zdjęcie : By voltan1 / elements.envato