Zdrowie i uroda

Jakie właściwości zdrowotne mają mandarynki ?

Published

on

Lubisz mandaryni ? Ich spożywanie przynosi wiele korzyści. Są bogate w przeciwutleniacze, witaminę C i błonnik pokarmowy – wszystkie te substancje przyczyniają się do zachowania dobrego zdrowia. Mają też niską zawartość tłuszczu i są dobrym źródłem fosforu, żelaza, potasu i witaminy B6.

Duża ilość witaminy C w mandarynkach może zwiększyć produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za młody wygląd skóry i jest ważny w zapobieganiu uszkodzeniom słonecznym, które mogą prowadzić do zmarszczek. Ponadto zawarta w mandarynkach witamina A stymuluje regenerację komórek skóry i sprzyja wzrostowi nowych tkanek.

Mandarynki zawierają duże ilości potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu. Ponadto zawarty w mandarynkach flawonoid nobiletin chroni przed cukrzycą, ponieważ zachęca organizm do spalania nadmiaru węglowodanów zamiast magazynowania ich w postaci tłuszczu.

Spożywanie mandarynek pomaga oczyścić organizm z toksyn, sprzyjając wydalaniu zanieczyszczeń i nadmiaru kwasu moczowego z moczem lub potem. Pomaga to w oczyszczaniu wątroby, nerek i innych organów.

Olejek eteryczny zawarty w mandarynkach działa odprężająco na nerwy. Jest to szczególnie pomocne dla osób cierpiących na lęki, depresję lub stres. Może też pomóc zmniejszyć objawy bezsenności.

Zawartość rozpuszczalnego błonnika w mandarynkach może pomóc w zwiększeniu objętości wypróżnień. Ponadto zawartość wody w mandarynkach pomaga w nawilżeniu przewodu pokarmowego.

Uważa się, że hesperydyna zawarta w mandarynkach zwiększa liczbę naturalnej flory w przewodzie pokarmowym, która może przeciwdziałać rozwojowi bakterii i pasożytów. Może to również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w przewodzie pokarmowym i ułatwić wchłanianie składników odżywczych.

Wysoka zawartość witaminy C w mandarynkach może wspomagać układ odpornościowy, wzmacniając obronę organizmu przed infekcjami i chorobami. Witamina ta jest również znana z tego, że poprawia funkcjonowanie komórek odpornościowych, co może pomóc w zmniejszeniu nasilenia i długości trwania przeziębienia lub grypy.

Witamina A i witamina C zawarte w mandarynkach wzmacniają siatkówkę, obniżają ciśnienie w oku i chronią błony śluzowe. Te składniki odżywcze mogą również pomóc opóźnić wystąpienie zaćmy i związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej.

Wysoka zawartość witaminy C w mandarynkach może wspomóc funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie liczby białych krwinek i zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera. Ponadto uważa się, że witamina C zawarta w mandarynkach zwiększa wydajność poznawczą i pamięć poprzez stymulację produkcji serotoniny, naturalnego hormonu regulującego nastrój.

Jednym słowem jemy mandarynki bo są dobre dla naszego zdrowia.

Image by Alexa from Pixabay

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Popularne

Exit mobile version